søndag 13. september 2009

norsk kultur i 2009!


hva er egentlig norsk kultur i dag? Kan vi si at vi er ett bestemt folkeslag med en helt begrenset kultur? utifra utseende og levemåte, ville vi kunnet skille en amerikaner eller en tysker fra en nordmann, hvis man ser bort i fra språket?  hva er egentlig norsk kultur i dag?

Det er mange ting vi kan si er ”typisk norsk kultur”, for eksempel bunad, brunost, Edward Munch, Ibsen,ski, fjøsnissen osv. og det er jo viktige deler av den norske identiteten. En hver nordmann har vel vært på skitur en solrik påskedag, spist nistepakken sin og drukket kakao? man kan vel nesten si at man ikke er helt norsk før man har gjort nettopp dette? 

 


Så klart stemmer ikke det. For i dag er norsk kultur blitt så variert og mangfoldig at man vil nesten ikke kunne se store likheter med de forrige generasjoners kultur. For eksempel er det stor forskjell mellom en norsk 20-åring, som har kontakt med, og blir påvirket av mennesker over hele verden, og en gammel dame på 90 år, som kanskje aldri har vært utenlands, og som fortsatt kan huske da de første fargede menneskene kom til Norge. 

I dag er jo norge det vi kan kalle et flerkulturelt samfunn. Mennesker med forskjellige kulturbakgrunner er stappa sammen i vårt lille land, vi påvirker hverandre og vi lærer av hverandre, og norge blir en herlig cocktail av forskjellige kulturinnflytelser. Dermed blir det vanskeligere å prøve å finne noen fellestrekk, og noen særegenheter i norsk kultur i dag, enn det ville vært for 100 år siden. i dag har vi utallige kulturer og subkulturer. alt fra goth, til fotball og golf, til homofiles kultur, til somaliske innvandrere og samer i nordnorge! veriert er ordet! 

 

Norsk kultur i 2009 er så variert og mangfoldig at det er kan være vanskelig å se og beskrive alt som er i den, og samtidig fatte at det er ett og samme land vi snakker om. Vi har alt fra rotnorske bønder og fiskere, til innvandrere som bare har bodd i Norge noen få år, som har en så annerledes kultur, men samtidig er en del av det store og hele Norge. For jeg mener at selv om det i norge er så mange varierte kulturer og subkulturer, så er det alle disse kulturene, subkulturene og motkulturene til sammen som utgjør hele den norske kulturen til sammen i 2009!  

bilder fra: creativecommons.org

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar